Vse pravice pridržane©
Nevenka Flajs 2015

Spletne strani


 

O SPLETNIH STRANEH...

statična spletna stran

Takšna spletna stran je primerna za podjetja ali posameznike, ki vsebine na svojih straneh nimajo nameno pogosto spreminjati. Statična spletna stran se najpogosteje porablja za osnovno predstavitev dejavnosti, izdelkov ali storitev. Pri izdelavi statične spletne strani uporabljamo HTML tehniko (s CSS) seveda s privlačno unikatno oblikovano podobo. Cena izdelave statične spletne strani je cenovno ugodnejša od dinamične spletne strani, poleg tega je izdelava hitrejša. Za posodobitev oz. dodajanje spletne vsebine je potrebno strokovno znanje.

Dinamična spletna stran

Dinamične spletne strani se izdelujejo s CMS sistemom in so primerne za podjetja, ki si želijo interakcije z uporabniki, za prodajne spletne strani – spletne trgovine in spletne portale. Dinamične spletne strani so primerne za podjetja in organizacije, katerih lastniki ali njihovi zaposleni želijo sami urejati vsebine. CMS sistem omogoča dokaj preprost način vnosa vsebin in urejanje le-teh. Prednosti takšnih spletnih strani so predvsem v funkcionalnosti in možnosti samostojnega posodabljanja vsebin. Poleg tega se obiskovalci pogosteje vračajo zaradi novih - posodobljenih vsebin. Dinamične spletne strani so bolje uvrščene v spletnih brskalnikih. Dinamična spletna stran ima poleg daljšega roka izdelave običajno višjo ceno.
 

Odziven spletni dizajn

Informacija je danes ključnega pomena, tehnologija pa nam omogoča dostop do spletnih strani iz različnih medijev. Zato je dobra uporabniška izkušnja pomemben dejavnik, ki skrbi za vračanje obiskovalcev na vašo spletno stran. Spletna stran oz. njena vsebina mora biti enaka na vseh napravah; mobilnem telefonu, tablici in namiznem računalniku - kar tudi pomeni Responsive Web Design ali odziven spletni dizajn.

CMS - sistemi za upravljanje spletnih strani

Zaradi vedno večjih potreb po hitrem upravljanju / ažuriranju spletnih strani oz. njenih vsebin je na tržišču na voljo vse več komercialnih (plačljivih) in odprtokodnih (brezplačnih) sistemov za upravljanje s spletnimi stranmi"